Тема: Fantinel

Ведуча: Людмила Островська.

Нічого зайвого – просто одні з найкращих білих вин Італії від амбіційного виробника Fantinel.

Дегустаційна карта:

1. Borgo Tesis Pinot Grigio 2010 Fantinel

2. Borgo Tesis Sauvignon 2010 Fantinel

3. Sant'Helena Friulano  2010 Fantinel

4. Sant'Helena Ribolla Gialla 2010 Fantinel

5. Borgo Tesis Cabernet Franc 2010 Fantinel

6. Borgo Tesis Refosco dal Peduncolo Rosso  2010 Fantinel

7. Sant'Helena Cabernet Sauvignon 2007 Fantinel

Теплого літнього вечора, прогулюючись вуличками рідного містечка, Моніка зустріла свою добру подругу Джулію. Розмова зав’язалася, як завжди легко, панянки багато усміхалися, жестикулювали, емоційно переповідаючи одна одній приємні дрібнички останніх днів. Легкий вітерець п’янив і додавав азарту. Випадкова зустріч, як це часто тут буває, переростала в ритуал. Так, в ритуал, бо саме тут, в Фріулі з’явилась майже релігійна традиція Tajut. Її правила прості, якщо ви зустріли серед перехожих друга, то неодмінно маєте пригостити його вином,  те ж саме, в свою чергу, повинен зробити і ваш друг. Якщо ж в процесі дружніх посиденьок вам трапився ще один близький знайомий – ритуал потрібно повторити і з ним також...

Не подумайте поганого,  п’ють не багато, але якраз так, щоб було добре. А вино завжди обирають тільки своє, місцеве, бо тут всі прекрасно розуміють, що кращого ніж в Фріулі і Трентіно-Альто-Адідже білого вина в Італії годі й шукати.

І справді, Фріулі-Венеція-Джулія, на думку більшості винних критиків і експертів, – регіон, де народжуються одні із найяскравіших білих вин Італії. Надзвичайно ароматні, легкі, свіжі і тонкі, вони з легкістю закохали в себе Італію, Європу і навіть інші континенти. Хоча, це більше стосується людей дотичних до виноробства, а пересічний споживач, особливо за межами Італії про Фріулі чув навряд чи.  Як, зрештою, мало знає пересічний споживач і з туристичної точки зору про ці краї. Тутешня природа і досі в своїй яскравості майже недоторкана, а гастрономія вражає знавців-щасливчиків, багатогранністю і багатонаціональністю.

Але, як завжди, з Wine Time ви знатимете трошки більше!

Відтак, запрошуємо відкрити Фріулі разом! Ми довго підшуковували для вас виноробню, яка по-справжньому могла б продемонструвати всю багатогранність регіону, і, звичайно ж, зусилля були докладені не марно!

 Рібола Джала, Фріулано, Піно Гріджіо, Совіньйон Блан,  а також червоні – Мерло, Каберне Фран та місцевий красень Рефоско – в кольори фріуліанської веселки розмалювати Україну ми запросили відомого виробника із тих країв - Fantinel.

 Виноробня невеличка, але автентична і досить цікава. Виросла в тому числі із традицій Tajut. Виробництво заснував власник готелю-ресторанчика, який дуже любив своїх гостей, дуже любив вино і оту атмосферу маленького свята, яку так хотілося дарувати щодня. Розпочавши з кількох гектарів виноградників в 1969 році, Маріо занурювався в цю справу все глибше, зі всією своєю пристрастю та італійським вмінням отримувати і задоволення, і результат.  

На сьогодні у власності Fantinel 300 гектарів виноградників, а справою вже всерйоз займаються внуки Маріо – такі ж наполегливі і амбіційні, як і їх дідусь. Виноградники Fantinel здебільшого знаходяться в зоні Grave del Friuli DOC, котра територіально є найбільшою в регіоні. До слова, місцеві лози вважаються найстарішими і найкращими в Фріулі. 

В середньому на рік створюють близько 4 мільйонів пляшок вина. Покупців же мають не лише в Італії, а й далеко за її межами, приміром,  в Сполучених Штатах, Австралії, Великобританії, Франції, Росії, а віднедавна і в Україні.

Тож, запрошуємо й вас відкрити для себе маленьку таємничку гурманів – регіон Фріулі з його неперевершено ароматними, соковитими і по-своєму романтичними винами.