Тема: Фінішні віскі.
Ведучий: Олександр Грищенко.
Такий знайомий і до невпізнанності різноманітний... Віскі активно еволюціонує, залишаючись при цьому класичним напоєм, здатним створити гарну атмосферу в будь-якій ситуації.
Дегустаційна карта:
1. Віскі Benriach Distillery BenRiach Sauterne 16р
2. Віскі Gordon & MacPhail Benromach Sassicaia Wood Finish
3. Віскі Isle of Arran Distillers Arran Amarone Cask Finish
4. Віскі Glencadam Highland Single Portwood Finish Aged 12
В індустрії виробництва віскі з давніх пір існує мода використовувати бочки, в яких раніше вже витримували якийсь алкогольний напій. Починаючи з другої половини 19 століття, віскі найчастіше витримувались в бочках з під іспанського хересу. Оскільки херес був дуже популярним в Англії і завозився туди в дуже великих кількостях, то і бочки з під нього були дешевими. З часом це призвело до того, що утворився дефіцит хересних бочок.
Тоді шотландці стали використовувати бочки з під американського бурбону, який за законодавством США повинен бути витриманим тільки в новій бочці. Бурбону виготовляли багато, тому бочок вистачало і були вони не надто дорогими. Таким чином на складах віскікурень Шотландії накопичилось достатньо бочок, і сьогодні майже весь шотландський віскі основну витримку проходить в бочках, в яких раніше дозрівав бурбон. Окрім того, з’явилась мода на так звану «фінішну» довитримку віскі після бурбонових бочок в бочках з під іншого алкогольного напою.
Слід сказати, що бурбон і херес не просто пом’якшують дуб при витримці, а й допомагають перетворити різноманітні полімери, що містяться в деревині, в ароматичні сполуки.
Так історично сформувались два смакових і ароматичних стилі віскі - хересний і бурбоновий. Вони різні, але кожен неперевершений по-своєму. Хересна витримка надає букету віскі насичені тони спецій та сухофруктів, а бурбонова - виражені нотки ванілі, квітів, свіжих фруктів і кокосу. Беззаперечно, на насиченість впливає як термін витримки, так і сорт самого хересу, котрий, як відомо, може бути дуже різноманітним - від легкого сухого фіно до солодкого і густого педрохіменез.
В останні два десятиліття стали використовуватись нові типи бочок. Сьогодні можна зустріти віскі, який був витриманий в бочках із–під портвейну, мадери, рому та вина. Портвейн надає віскі незвичайний і приємний солодкуватий смак з делікатними винними і дубовими нотками.
В свою чергу мадера володіє іншою специфікою - віскі з довитримкою в цих бочках мають м’які медово-ізюмні ноти з відтінками сухофруктів і шоколаду.
Дуже цікавими є віскі, фініш яких відбувся в бочках з під рому. Ром - міцний напій, він дарує м’які і своєрідні нюанси. Віскі набуває злегка солодкого аромату з нотами тропічних фруктів, кориці, імбиру і гвоздики. Фінішна витримка віскі з року в рік стає все популярнішою.
Інформація: http://www.winetime.ua/degustation/rivne/finish_whiskies_rivne/