• Головна
  • Чи підходить морська та йодована сіль для консервації: важливе уточнення на час дефіциту
14:16, 21 червня

Чи підходить морська та йодована сіль для консервації: важливе уточнення на час дефіциту

Чи підходить морська та йодована сіль для консервації: важливе уточнення на час дефіциту

Мабуть, усім відомо, що найбільше в Україні підприємство з виробництва харчової (кам'яної) солі«Артемсіль»,яке знаходиться в місті Соледар Донецької області, зупинило свою роботу через активні бойові дії. У зв'язку з цим споживачі вже відчули дефіцит солі, яка зникла з прилавків магазинів, а там, де залишилася, продається по завищеній ціні. Тому багато господинь вже задумалися чим замінити сіль для приготування консервації, сезон якої ось-ось почнеться. 

Морська сіль– сіль, що видобувається з морської води, як правило природним шляхом (випаровуванням води під впливом сонця) або випаровуванням. Смак морської солі не відрізняється від звичайної кухонної солі, в той же час вона містить кілька десятків корисних мінеральних речовин, які необхідні для здоров'я людини, а саме: кальцій, калій, магній, залізо, цинк, йод, бром, мідь та ін. Єдиний мінус – коштує вона дорожче, ніж звичайна сіль.

Її можна використовувати для консервації краще вибрати морську сіль великого помелу. Більше того, вона містить набагато менше шкідливого нерозчинного осаду, а також дозволяє збільшити термін зберігання заготовок. А після вживання в їжу солінь у людини не утворюватимуться набряки, спричинені застоєм в організмі рідини через сіль.

Йодована сіль – кухонна сіль з додаванням певної кількості йодовмісних солей. Іншими словами, це сіль, збагачена йодом, яку використовують для профілактики захворювань щитовидної залози.

Якщо спитати пораду у представників старшого покоління, всі вони одноголосно скажуть, що консервувати продукти з йодованою сіллю категорично не можна. Справа в тому, що 20-30 років тому її збагачували йодидом калію. Ця хімічна сполука негативно впливала на смак і колір овочів при засолюванні. Проте зараз його замінили йодатом калію, тому така сіль не зіпсує консервованих продуктів. Додаткову небезпеку раніше представляла і активна речовина тіосульфат натрію, що входить до складу йодованої солі, від якої на сьогоднішній день вже відмовилися. Тому сміливо можна використовувати для консервації і йодовану сіль.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
##Рівненщина #йодована сіль
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

live comments feed...