• Головна
  • Як спланувати вишукане і здорове меню для родини з місцевих, фермерських продуктів?
Новини компаній
09:00, 20 вересня 2021 р.

Як спланувати вишукане і здорове меню для родини з місцевих, фермерських продуктів?

Новини компаній

Здорове та заздалегідь сплановане меню це – корисно для організму і вигідно для гаманця. Адже, здорові продукти харчування – це не лише авокадо, філе лосося, кіноа чи інші «заморські» делікатеси. А це і місцеві фермерські продукти, які можна придбати на агропродовольчому ринку чи у фермерській лавці.

Чому варто звернути увагу на локальні фермерські продукти?

Ціна на українські делікатеси нижча, ніж на імпортні аналоги. Фермерські продукти дійсно можуть коштувати на 30% дорожче, ніж доступні аналоги масового виробництва. Але є ряд продуктів харчування, аналогами яких за смаковими якостями і складом є лише дорогий імпорт. Наприклад, м’які сири, продукти з козиного молока чи молока віслюків, екзотичні сорти м'яса, наприклад оленя, страуса. Всі ці делікатеси пропонують українські фермери за нижчою у порівнянні з імпортом ціною.

Використовувати локальні фермерські продукти корисно для здоров’я і для довкілля. На підтримку цього твердження наведемо кілька аргументів. По-перше, локальні фермерські продукти реалізовуються переважно протягом 24 годин з моменту виробництва чи збору. Чим довше продукт, овоч чи фрукт контактує з навколишнім середовищем, і чим більше кроків проходить до споживача – збирання, пакування, транспортування, реалізація - тим більший ризик забруднення чи потрапляння до продукту хвороботворних бактерій. По-друге, фермерські локальні продукти, зокрема овочі, фрукти і зелень, переважно містять більше корисних мікроелементів і вітамінів тому, що їх збирають стиглими і відразу продають. Привозні овочі і фрукти зривають завчасно з урахуванням тривалості транспортування. По-третє, купуючи локальні фермерські продукти ви допомагаєте екології місцевості, де проживаєте. Менше транспортування й упаковки – менший вплив на довкілля.

Фермерські продукти в основі сучасних і вишуканих страв. Близько п’яти років формування меню на основі фермерських і локальних продуктів залишається найактуальнішим трендом у ресторанному бізнесі України. І хоча початок цьому трендові поклало бажання рестораторів заощадити у часи економічної кризи і значних коливань курсів валют, що постійно здорожчувало імпорт, сьогодні відомі шеф-кухарі готують найвишуканіші страви з фермерських продуктів.

Якщо ви досі вважаєте, що меню з фермерських продуктів – це сало з часником і смажена картопля, ви будете здивовані. Борщ з дикою качкою та в’яленими сливами, качина ніжка з картопляними пончиками і яблучним пюре, вареники зі шпинатом і щавлевим соусом, чізкейк з козячого сиру. Як вам таке меню?

Кількість кулінарних блогів, майстер класів та збірників рецептів, що вчать готувати тільки з локальних продуктів зростає щодня, пропонуючи нам, споживачам, натхнення і мотивацію цінувати своє. Однак складаючи вишукане меню з фермерських продуктів на тиждень, не забувайте дбати про безпечність продуктів.

Знайте, як обрати безпечний фермерський продукт. Пам’ятайте, незважаючи на те, що продукт називають «фермерським», це ще не є запорукою та гарантією його безпечності. Ось чому потрібно бути обачним й не купувати «фермерські» продукти на стихійному ринку чи біля станцій метро, зважати на санітарні умови місця продажу, термін придатності продукту.

Споживайте свідомо!

*Ця діяльність стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...