19:00, 25 лютого 2021 р.
Надійне джерело
У Здолбунові представили історичний проект "Шумлять Жорна"
Сьогодні жорна шуміли у музеї, в Здолбунові, проект "Я -Історія" від організаторів Руслан Плясуля і шеф-повара Сергія Солдаткіна. Історія, кухня якої сягає воєнних років, присмачена історичними розповідями директора музею Олега Тищенко, повернула нас у 40-ві роки минулого століття. Сергій відтворював кухню наших предків, воїнів УПА.
"Я - Історія" - це амбітні цілі людей, котрих об'єднала любов до української кухні і історії. Автентичний посуд та продукти, які використовували наші предки, історичні знання; головна ціль проекту - поринути в повоєнні часи, і відчути атмосферу побуту на кухні наших предків. Як готували та, що їли саме про це розповідали в рамках проекту "Шумлять Жорна".
Ініціатори і головні герої проекту - Сергій Солдаткін кухар з 15-річним стажем. Є суддею міжнародного класу кулінарних змагань. Входить в ТОП 100 найкращих кухарів України. Та маркетолог Сергій Плясуля.
Кілька років тому Сергій, познайомився з амбітним і запальним маркетологом Русланом Пласулею. Їх поєднав інтерес до історії та кулінарії, що вилилося в спільний проект "Я -історія".
Місце для зйомки не випадкове - Здолбунівський історико-краєзнавчий музей на чолі з його керівником та істориком Олегом Тищенко. Стіни музею збудовано 1903 року, вони шепочуть про тодішні події, а саме тут розміщувалась польська поліція і німецька в'язниця у 40-41 роки минулого століття. У музеї довгий час діяло поліцейське відділення з облаштуванням камер попереднього ув’язнення, де катували в'язнів. Захоплені історією та бажанням відтворити тодішній дух епохи взялися до роботи.
В самому музеї, де є старовинна піч, використовуючи автентичний посуд, достовірні інгредієнти та сучасні знання з цікавою розповіддю історика та кухаря досліджують гастрономічну історію Рівненщини.
Готували все те, що їли наші предки - жолудневий хліб на заквасці, жаби смажені, капуста фарширована з гострим перцем, карась смажений в смальці, для цього розтопили 8 літрів смальцю, ділиться шеф-повар Сергій Солдаткін.
Тут і стародавня піч і 100-літні баняки. Хлопці готували старовинні і тогочасні, забуті нами страви, 70-річної давнини.
Оскільки готували здебільшого монопродукти , тобто якщо це карась - то карась, організатори об'єднали ці монопродукти у одну страву з декількох продуктів, до яких ми звикли. Приміром, жаба у панірувальних сухарях із жолудя.
Щоб відчути кавово-шоколадний присмак після споживання хліба із перетертих жолудів, потрібно спочатку вивчити історію, підняти архіви, вивчити тодішній посуд і обладнання. Все це кропітка справа, яка потребує часу та знань.
Як розповів нам директор Здолбунівського краєзнавчого музею Олег Тищенко.
- Саме жорна були символом боротьби і незламності українців. Під час окупації, людям забороняли молотити пшеницю на борошно. Але українці, щоб якось вижити і допомогти армії УПА робили це уночі. Як не вистачало пшениці молотили жолуді. Так і виживали. Про це розповідається у творах Уласа Самчука "Шумлять Жорна".
Цікавою родзинкою зустрічі став відеоролик-презентація Здолбунівського музею, у якому ожили головні персонажі виставкових зал. Відео можна подивитися, зачитавши QR код з рекламно-поліграфічної продукції музею.
На заході побували журналісти, представники влади - заступник голови Рівненської ОДА - Сергій Гемберг та начальниця управління культури та туризму РОДА Любов Романюк.
По закінченню - готування страв, духовенство на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм відспівало літургію.
І звичайно, насамкінець спробувати історію можна було на смак - дегустація свіжоприготованих страв, жаб'ячі ніжки, жолудневий хліб, короп, лисички і печена капуста.
В планах - ділиться організатор дійства Руслан Плясуля - відзняти відеоролик про українську космонавтику та приготувати космічну їжу, а ще - про українську армію, вплив волонтерства на її розвиток. Показати і приготувати їжу, що споживають військові на передовій.
Проект не є грантовим чи комерційним, хлопців звісно підтримують бізнесмени і меценати, серед них торгова марка "Віліс" та Гощанські ковбаси.
Ми побачили цікаву історію, яка повернула нас в минуле, Здолбунівський музей вартий уваги. Проте на жаль від сучасності в ньому мало - в музеї немає опалення, потрібен ремонт, реконструкція печі тощо.
Проєкт «Я – Історія» - це історико-кулінарний відеоблог на YouTube каналі То-Сьо, ось ссилка приєднуйтесь!
https://www.youtube.com/watch?v=u_veDtmSkRk
Аліна Будафенко
Читайте нас в Телеграмі: https://t.me/Rivne0362ua
Підписуйтеся на нашу сторінку у фейсбуці: https://www.facebook.com
Дивіться нас на ютубі: https://www.youtube.com/channel/UCMcbfjjGSvhpssVwcClRmSQ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
16:21, 2 листопада
4
10:50, 31 жовтня
6
15:49, 4 листопада
21
10:34, 28 жовтня
live comments feed...