• Головна
  • У Рівному зиму проводжали Кострубонькою та млинцями з червоною рибою (ФОТО)
10:02, 18 березня 2013 р.

У Рівному зиму проводжали Кострубонькою та млинцями з червоною рибою (ФОТО)

"Та з якого боку тут у вас за шашликом займати? Не розбереш!" – лається з чергою старий чоловік із зіжмаканою двадцяткою у міському парку Рівного. – "Таке враження, що сьогодні півміста за млинцями повалило. Проштовхнутися ніде! Два дні підряд снігом вулиці замітало, а сьогодні сонце - і всі сюди на свято прийшли".

У неділю 17 березня в центральному парку міста гуляють Масляну – традиційні проводи зими та останню неділю перед Великим Постом. Фольклорний гурт цілий день носить алеями Кострубоньку – символ свята. Народні майстри учать всіх бажаючих робити її маленькі копії.

"Годину тому провела майстер-клас для діток, як зробити із соломи Кострубоньку. Це персонаж із слов'янської міфології, який уособлює родючість. Лялька плететься за 5 хвилин – вона навмисне має бути кострубатою. Кострубонька означає "нечепура". За традицією, людина віддає їй погані думки і спогади, а потім кидає у вогонь. Усі негаразди мають згоріти разом з лялькою", - каже майстер соломоплетіння Ірина Кухар.

На майданчику поодаль демонструють козацькі розваги – стрибають у мішках та перетягують канати. Молоді чоловіки підсміюються над суперниками й по черзі висять на турніку на витягнутих руках. Однак пальці скоро розжимаються у всіх.

"Хто витримає отак дві хвилини – получить від мене 200 гривень", - сміється дядько у теплій шапці. – "Поки що рекорд - хвилина і 10 секунд. Що, слабо побити?"

18-річний реєстровий козак Дмитро Корсан варить на вогнищі куліш у казані. Навколо нього збираються дівчата, просять сфотографуватися на згадку.

"Тут на 400 порцій вистачить – 75 літрів", - підкладає дрова Дмитро. – "Спершу порізав сало, посмажив шматочки м'яса до скоринки, додав водички і чекав, щоб закипіло. Потім всипав пшона і додав ще моркви й цибулі. На останок додам яйця і зелень. Щоб вийшло смачно, треба варити куліш пару годин. Але всі навколо вже просять чим швидше – зголодніли".

Люди товчуться біля яток з наїдками. За столиками просто неба годі знайти вільного місця – все зайнято. Рівняни порозчищали від снігу навіть заметені лавки та бордюри фонтанів.

Кухарі смажать на електроплитках млинці та розливають гарячий чай із самоварів та термосів.

"У нас свій тонізуючий чай із іван-чаю та ще 11-ти трав. П'ять гривень за стаканчик", - пропонує покупцям Аліса Хагенбрух із виїзної ресторації. Вона вправно підкидає млинці з пательні у повітря, щоб перевернути їх на інший бік. Подає їх з печерицями, карамеллю або згущеним молоком. По сусідству чоловіки смажать шашлик зі свинини – за одну 150-грамову порцію правлять 30 гривень.

Біля естради готуються до конкурсу на найсмачніші млинці. Учасники приносять свої страви з дому у рушниках та фользі, щоб не охололи дорогою.

"Що за головний приз – не скажу, але всім учасникам дамо за труди борошна", - каже дівчина у барвистій хустці, яка реєструє учасників. За 20 хв. їх набирається уже більше десятка.

"У мене – млинці з червоною рибкою та кропом. Мужики, я сам їх зготував, бо поїсти люблю", - витягає пласку тарелю рівнянин Віталій Горгуль. Друзі за його спиною регочуть та підбадьорюють вигуками.

У черзі за ними вже розгортає пакети молоде подружжя Романа та Олени Федоренків. Зготували на конкурс два види наїдків: солодкі налисники з бананами, яблуками, корицею та шоколадом та грибні млинці із соусом бешамель.

Конкурсні млинці несуть на окремий стіл для журі. Переможця мають визначити тільки за дві години.

Увечері свято має завершитися похороном Кострубоньки – велику ляльку мають спалити на вогнищі. За народними повір'ями, це має швидше запросити Весну.

проводи10

проводи10

 проводи9

 ghjdjlb8

 ghjdjlb7

 ghjdjlb5

 проводи4

 проводи3

 проводи2

 проводи1

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...