Автентичні кулінарні страви продовжують досліджувати на Рівненщині (ФОТО)

Автентичні кулінарні страви продовжують досліджувати на Рівненщині

На Рівненщині триває міжнародний проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного».

Проєкт з початку 2020 року реалізовує Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста» спільно з Урядом міста Люблін.

Цього разу – кулінарна експедиція досліджувала кулінарні страви Дубровицького та Рокитнівського районів.

Так, Полісся - це край столітніх велетнів дубів, вікових лісів, боліт та озер багатих різновидною рибою. Свій відпочинок тут можна поєднати із збиранням ягід, грибів, лікарських рослин, або ж риболовлею. На смак варто спробувати поліські традиційні коропи, карасі та в’юнів печених у печі на соломі.

Також Поліський край відомий багатовіковою традицією бортництва. Це традиційний вид народного промислу, лісова форма пасічництва. Для добування меду бортники спочатку утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше – у спеціально виготовлених колодних вуликах, які підвішувалися до лісових дерев або розташовувалися в садибах. Особливістю смаку такого меду було те, що його збирали саме дикі лісові бджоли.

Традиційно бортництво було заняттям чоловіків. Воно передавалося у спадок по чоловічій лінії разом із бортами та пасіками. Так утворювалися династії спадкових бджолярів. У Поліському регіоні сьогодні працюють близько 100 спадкових бортників. Сьогодні це старовинне ремесло внесено в перелік нематеріальної культурної спадщини України.

Мед завжди був на кухні у господинь. Його додавали до каші, млинців, часто використовувався у приготуванні солодощів разом з ягодами та горіхами. Тому бортницький мед був невід’ємним смаколиком у поліських родинах.

Дослідження регіональних кулінарних традицій триває й досі, тому ГО «Агенція сталого розвитку міста» планує ще декілька експедицій для дослідження регіональної кулінарної спадщини області.

Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

За матеріалами ГО «Агенція сталого розвитку міста»

Читайте нас в Телеграмі: https://t.me/Rivne0362ua

Підписуйтеся на нашу сторінку у фейсбуці: https://www.facebook.com

кулінарія автентичні страви Полісся Рокитнівщина Дубровиччина новини новини Рівного новини Рівненщини
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі