Про користь та способи приготування круп від Уляни Супрун

Закупівлі гречки, солі, сірників, а на тепер ще й туалетного паперу, стали символом очікування складних часів. Робити помірні запаси — це розумний крок, але важливо, щоб він не сприяв спустошенню полиць та скуповуванню річного запасу гречки. Крім того, добре їсти різноманітні крупи. Почитайте про їхні поживні властивості, способи приготування та зберігання.

Крупи бувають рафіновані й цільнозернові. В цільнозернових, навіть якщо вони подрібнені, зберігаються всі компоненти насінини: епідерміс (те, що ми називаємо висівками), зародок і крохмалистий ендосперм.

У рафінованому зерні лишається тільки ендосперм, тобто крохмаль без особливих бонусів. Той випадок, коли більше технологій у виробництві означає зростання ціни та втрату поживної цінності. Тож віддавайте перевагу цільнозерновим злакам — їхнє щоденне споживання є важливою частиною профілактики хронічних хвороб (атеросклерозу, діабету ІІ типу) та покращення стану пацієнтів з ними. https://bit.ly/2WIeBFh

Пшоняна крупа, або просо, увійшла у сучасний раціон популярних блогерів під назвою міллет. У ній високий вміст розчинних та нерозчинних рослинних волокон, і при цьому відсутні полісахариди, що викликають здуття: арабіноза та стахіоза. В різних видах проса вміст білка коливається від 6 до 15%. В нашому сухому “пшоні” білка близько 10%. В приготованій каші він буде меншим, адже ⅗ становитиме вода. Вміст мікроелементів кількісно не наближається до добової потреби, та є досить різноманітним: просо містить калій, натрій, магній, натрій, залізо, марганець, цинк і фосфор. https://bit.ly/2Jb8wcy Просо добре пасує до гарбуза, грибів, і в поєднанні з яйцем може стати основою запіканки з овочами чи іншими “верхами”.

Пшенична каша (мелене насіння пшениці), на відміну від хліба, зберігає зародки насіння та епідермісу (покров насінини). Вони, хоч і подрібнені, все одно містять вітаміни, клітковину та білок. Для приготування страв можна брати і ціле зерно, як на кутю, але його краще замочити перед приготуванням, чи взагалі проростити. В неочищеному від висівок насінні пшениці багато клітковини, і вона, переважно, нерозчинна. Людям, схильним до закрепів, важливо збільшити споживання саме нерозчинної клітковини. В цільнозерновій також пшениці багато білка: в середньому, 10-12%, а в спельті (полбі, пшениці-однозернянці) – аж 22%. Крім цього, в цільної пшениці значно повноцінніший амінокислотний склад, ніж в білому борошні. https://bit.ly/33NfjCH Виглядає так, що пшенична каша — це значно краща і “зручна для карантину” заміна білому хлібу. З цілого насіння або пророщеної пшениці можна робити кутю, додавати паростки до салатів чи навіть перепічки.

Булгур і кус-кус зручні тим, що швидко готуються та мають велику кулінарну “валентність” — їх можна поєднувати з тушкованими овочами, сухофруктами, грибами, зеленню. Але зауважте, що це не цільні злаки. До того ж, кус-кус, як і пропарений рис, досить швидко набувають специфічного запаху, навіть коли зберігаються герметично.

Ячмінна каша — ще один приклад цільнозернових каш. Нешліфований подрібнений ячмінь кращий за шліфовану “перловку”, адже в ньому залишаються зародок і нерозчинна клітковина, та й готувати простіше. Але перловка теж досить корисна. Ячмінь відрізняє високий вміст розчинної клітковини, зокрема, бета-глюкану, що зумовлює “шмарклисту консистенцію” перловки та легке пригорання “ячки”, а також знижує ризик низки хронічних хвороб, як-от атеросклероз, діабет ІІ типу та ожиріння. Ячмінь має високий вміст вітамін групи В, окрім фолату, а також заліза, магнію, фосфору та селену. Хоча ячмінь досить корисний, він може становити проблему для людей із синдромом подразненого кишківника і тих, хто приймає ліки для зниження рівня глюкози. https://bit.ly/2UhHZkh Ячмінь добре поєднується з сиром та грибами, а варену перловку можна додавати в овочеві салати.

З вівсянкою все цікаво. З одного боку, цільнозернова вівсяна каша дуже корисна, адже в ній високий вміст розчинної та нерозчинної клітковини, антиоксидантів, від 11 до 15% білка, поліненасичені жирні кислоти, вітамін Е та багатий мікроелементний склад. 60% насінини становить крохмаль, і він різний. Частина крохмалю вівса є так званим резистентним (стійким) до ферментативного розщеплення крохмалем, тобто в кишківнику він не стає глюкозою, а натомість дістається кишковій мікрофлорі. Крім нього, цільнозернова вівсянка має досить низький глікемічний індекс — 55. Але мюслі з цукром, медом, молоком, великою кількістю сухофруктів, ще й пропарені на виробництві та значно позбавлені цим резистентного крохмалю таких чарівних властивостей мають значно менше. Та вівсянка не конче має бути солодкою та у вигляді залитих молоком пластівців. Її можна готувати солоною як гарнір, додавати до тіста, супів, кисломолочних продуктів та смузі. Можна також окремо купити вівсяні висівки й додавати їх до каш чи печива. https://bit.ly/2WG8u4y

https://bit.ly/2Jcgn9O

Кукурудзяна крупа та борошно цікавлять сучасних людей, якщо вони входять до складу начос і чипсів, чи під час мандрів Карпатами. А ось на полицях супермаркетів кукурудза стоїть недоторкана навіть під час карантинних масових закупівель. А дарма. Кукурудзяна крупа також відноситься до цільнозернових, тобто корисних. Окрім макронутрієнтів: білка, крохмалю, в тому числі резистентного та олії, кукурудза містить антиоксидант лютеїн, каротиноїди, вітамін Е, практично всі вітаміни групи В, калій та селен. Не всі вуглеводи в кукурудзі є крохмалем, і це на краще. Кукурудзяну крупу можна запікати в горщику, робити з неї мамалигу та додавати до крем-супів. Кукурудза добре поєднується зі сметаною, чебрецем, коріандром, перцем чилі, салом, грибами, бринзою та зеленню. https://bit.ly/2y7v3F3

А тепер — хитрощі приготування

Перед приготуванням крупу слід помити, і варити в пропорції 1: 2.5-3. Тобто на одну чашку промитої гречки треба дві з половиною чашки води чи окропу. Можете взяти 3, але тоді гречка буде сильно розварена.

Такі каші, як пшоно (просо), пшенична та ячмінна варто зняти з вогню ще до того, як каша повністю приготується. Коли на поверхні щезне “водичка”, дно уже згорить. Тому краще вчасно накрийте кришкою і загасіть вогонь. За п’ять хвилин каша буде готова.

Перлову крупу та цілу пшеницю варто замочити за 3-8 годин до приготування, і теж завчасно зняти з плити.

Кукурудзяну кашу зручно готувати в горщику та в духовці.

Пшоняну, ячмінну та пшеничні каші не треба накривати кришкою під час приготування. А ще їх треба інколи помішувати.

Ще один секрет як зробити кашу поживнішою — це готувати її на молочній сироватці. Кисле середовище збільшує доступність мікроелементів, що є в крупах. А сироватка — це хороше джерело кальцію. Інша річ, що сироватка стала досить рідкісним продуктом в супермаркетах, але її варто повертати в наш обіг.

Є сенс купувати так звані органічні крупи, тобто вирощені без застосування фунгіцидів. Це важливо, хоча і некритично у порівнянні з рештою ризиків довкола нас.

Щойно куплені крупи, навіть якщо вони є стратегічним запасом, варто пересипати в герметичну тару, як-от спеціальні контейнери чи бодай пластикові пляшки з-під молока. Це збереже крупу від молі, перепадів вологості, цвілі та розсипання по коморі.

Обирайте те, що до душі та використайте вільний час карантину для корисних експериментів.

Уляна Супрун у фейсбуці

Читайте нас в Телеграмі: https://t.me/Rivne0362ua

Підписуйтеся на нашу сторінку у фейсбуці: https://www.facebook.com/rivne0362ua/

крупи користь Уляна Супрун карантин здоров'я коронавірус COVID-19 новини новини Рівного Рівненщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Суспільство
За даними ЦГЗ, станом на десяту годину вечора, 4 квітня в Україні вже 1225 лабораторно підтверджених ПЛР-дослідженням випадків захворювання на COVID-19. Усього в Україні зафіксовано 32 летальні випадки від COVID-19. Загалом 25 осіб вже одужало — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в їхньому організмі. Нагадаємо, що на Рівненщині станом на 4 квітня в області офіційно підтверджено 31 випадок захворювання на COVID-19, з яких 4 - летальні. В Рі...
Суспільство
4 квітня близько п‘ятої вечора неподалік Рівного на об‘їзній дороги до Здолбунова спалахнула пожежа. Горіла суха трава, повідомляють у пресслужбі ГУ ДСНС в Рівненській області. Складність пожежі полягала в тому, що було декілька осередків загорань на значній відстані одне від одного, а також надзвичайно сильне задимлення та пориви вітру, що роздмухували вогонь на більшу площу.  Через густий дим існувала загроза для водіїв  транспортних засобів, що проїжджа...
Суспільство
Команда пожежників у Шпанівській ОТГ, що на Рівненщині, сьогодні, 4 квітня, за власної ініціативи взялась робити хорошу справу у боротьбі з коронавірусною інфекцією у селах Рівненського району. Засобами, що запобігають поширенню вірусу, обробляють вулиці, зупинки громадського транспорту та дитячі майданчики. Наразі дезінфекцію провели у селищі Шпанів, Бармаках, у Великому Житині та Малому Житині. Роботи тривають і надалі. Читайте нас в Телеграмі: https://t...
Суспільство
Дві жінки з Рівненщини, у яких був позитивний тест на COVID-19, одужали. Про це повідомив на своїй сторінці Facebook голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. «Є перші новини про одужання на Рівненщині. Дві жінки з села Тинне, яким було встановлено діагноз COVID-19, вилікувалися. За результатами двох ПЛР-тестів коронавірус у них не виявлено», - повідомив Віталій Коваль. Наразі мешканки Тинного себе добре почувають та чекають на виписку із Сарненської ЦРЛ. Наг...
Суспільство
У Рівному працівники міського шляхово-експлуатаційного управління продовжують санітарну обробку спеціальним розчином вулиць і тротуарів міста. Про це повідомляє Рівненська міська рада та її виконавчий комітет. Нагадаємо, що у Рівному та в Україні в цілому, від понеділка, 6 квітня запроваджено ще жорсткіші карантинні заходи - більше двох разом перебувати на вулицях міста буде заборонено. Парки, сквери, інші зелені зони відпочинку – закриті для масових відв...
Суспільство
Про це стало відомо нашим колегам журналістам Суспільного від медпрацівників. Також цю інформацію їм підтвердив і головний санлікар в Рівненській області Роман Сафонов. Померлий - мешканець селища Чудель Сарненського району. Йому було 77 років. Ушпиталили до медзакладу його 27 березня. Він був підключений до ШВЛ. Додамо, що раніше головний лікар Сарненської ЦРЛ Василь Іванюк вже зазначав, що всі інфіковані мали контакт, або були пов'язані із першими хворим...
Суспільство
Всі лікарі полетіли добровільно. За декілька днів Україна також направить в Італію гуманітарну допомогу – спеціальний вантаж дезінфекторів. Про це заявили міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та міністр охорони здоров’я Максим Степанов. «Сьогодні ми відправляємо в регіон Марке 20 українських медиків. Для нас це важливий крок, правильно допомагати друзям в скрутні часи. Це вияв солідарності і конкретної допомоги. В Італії працюють багато українців, по неоф...
Суспільство
За даними ЦГЗ, станом на 10:00 4 квітня в Україні 1096 лабораторно підтверджених випадків на COVID-19, з них 28 летальних, 23 пацієнти одужало. За добу було зафіксовано 154 нові випадки. Наразі коронавірусна хвороба виявлена: Вінницька область — 66 випадків; Волинська область — 17 випадків; Дніпропетровська область — 14 випадків;  Донецька область — 8 випадків; Житомирська область — 9 випадків; Закарпатська область — 24 випадки; Запорізька область —  28 ви...
Кримінал
“Я хочу щоб патрульні знали, що вони дуже мені допомогли!”. З такими словами до поліцейських звернулась мешканка Рівного пані Вікторія, яка побажала висловити подяку патрульним, які опрацьовували її виклик 31 березня. Того останнього березневого вечора 35-річна рівнянка, з її слів, довго ще не забуде. Близько 10-вечора вона виїжджала власною автівкою зі стоянки на вулиці Гетьмана Виговського, коли до неї несподівано підбіг незнайомий чоловік. Він відчинив...