
15:24, 29 серпня 2019 р.
Рівненські експерти назвали основні продукти, які запобігають утворенню тромбів

Тромбоз – це процес зажиттєвого утворення згустків крові — тромбів — у кровоносних судинах або в порожнинах серця людини, який може бути фізіологічним, коли тромб формується у відповідь на пошкодження судини з метою зупинки кровотечі, або патологічним, коли утворення тромбу є результатом різних порушень в організмі, розповіли у Рівненському обласному лабораторному центрі.
При патологічному тромбозі тромби легко відриваються і з током крові потрапляють у великі та малі судини, які призводять до їх емболії (закупорки) та до тимчасового або постійного порушення живлення життєво важливих органів.
Особливо часто виникає емболія судин мозку, сітківки ока та серця, що супроводжується приступами тимчасового порушення кровообігу мозку, інсультом, інфарктом або зниженням гостроті зору.
Основні причини утворення тромбів:
1. Підвищена здатність тромбоцитів до «склеювання» один з одним і зі стінкою судини з утворенням пристінкового тромбу, яке відбувається:
- при стенокардії та інфаркті міокарду;
- при знехтуванні сніданком (тому більша частота ішемії міокарда зустрічається в ранкові години);
- при посиленні механічного навантаження на тромбоцити (при звуженні судин у гіпертоніків, тромбоз глибоких вен під час тривалого нерухомого сидіння в незручному положенні та ін.)
2. Підвищення активності системи згортання крові (підвищення рівня фібриногену), чому сприяють:
- травми;
- інфекції та інші захворювання в гострій стадії;
- атеросклероз судин;
- надмірне споживання тваринних жирів і збільшення ваги тіла.
Вчені довели, що харчування серйозно впливає на розвиток серцево-судинних захворювань. Але, якщо раніше вважалося, що головну роль у розвитку інсульту або інфаркту, відіграє холестерин, то сьогодні у науковців є неспростовні докази того, що це тромботичні фактори. Тромботичні фактори, що містяться в деяких харчових продуктах, впливають на в'язкість та клейкість крові. Таким чином, харчування здатне керувати процесом тромбоутворення.
Томати
Помідори мають унікальною здатністю перешкоджати утворенню тромбів в крові. Антитромбозні елементи – флавоніди – містяться у жовтій речовині, яка обволікає зерна помідорів.
*Достатня кількість флавонідів міститься приблизно в 6 свіжих помідорах або в 150 мл томатного соку. Корисний ефект складає приблизно 18 годин.
Червоний виноград
В шкірці червоного винограду міститься особливий протизгортаючий компонент, який здатний знижувати склеюючу активність тромбоцитів і підвищувати кількість хорошого холестерину в сироватці крові. Біофлавоноіди винограду зміцнюють судинну стінку, а також беруть участь в регуляції холестеринового обміну.
Звичайний чай
Знижує здатність крові до згортання, пришвидшує розчинення тромбів, перешкоджає активації та зчепленню тромбоцитів в тій же мірі, як і аспірин. Він також стримує розростання гладкої м’язової тканини на стінках артерій, які є основою для утворення артеріальних бляшок.
*Китайський вчений Лю Фуцинь вважає, що немає різниці в дії чорного і зеленого чаю.
Часник
В часнику виявлено три протизгортаючих компоненти, які підсилюють кровотік, знижують ризик утворення тромбу навіть більш ефективно, ніж аспірин, а також надає тромболітичну дію.
Три зубчики сірого часнику в день підвищують ефективність фібрінолітичної системи організму на 20%. Для більшого виділення необхідних компонентів часник краще розчавити, а не різати. Дослідження підтвердили, що суміш розчавленого часнику з сиром і оливковою олією (грецький рецепт) допомагає при захворюваннях серця.
Сніданок знижує небезпеку інфаркту
Виявлено, що без сніданку небезпека тромбоутворення, а з ним і серцевий напад або інсульт, збільшується втричі.
*Вночі здатність тромбоцитів до склеювання знижена, а вранці різко зростає. Сніданок знижує «склеюючу» активність тромбоцитів.
Прянощі проти тромбів
Найбільш ефективними вважаються гвоздика, імбир, тмин і куркума, які стримують утворення тромбоксану – попередника агрегації тромбоцитів, причому гвоздика в цьому відношенні перевершує аспірин.
Секрет вегетаріанців
Вітамін С та клітковина, які містяться в овочах і фруктах, стимулюють розчинення тромбів, перешкоджають агрегації тромбоцитів, знижують рівень тромбоутворюючого білку фібриногену.
*У вегетаріанців нижчі, ніж у м’ясоїдів, рівні фібриногену та артеріального тиску, а також в’язкість крові.
Риба жирних сортів
Риба жирних сортів (лосось, сардини, макрель, оселедець, тунець тощо) є харчовим антикоагулянтом, які пригнічують агрегацію (склеювання) тромбоцитів, підтримуючи їх нормальну форму диску, знижує вміст фібриногену, а також стимулює розчинення кров'яних згустків.
*Виявлено, що 150 г лосося або сардин на день знижують рівень фібриногену на 16%.
Гриби розріджують кров
Чорний шампіньйон містить декілька з’єднань, які розріджують кров, в тому числі і аденозин, який міститься також в часнику та цибулі.
*А оскільки страви китайської кухні складаються з великої кількості цибулі, імбиру, часнику і чорного гриба, то це пояснює феномен, чому китайці практично ніколи не хворіють тромбозами.
Цибуля
Цибуля запобігає утворенню тромбів в будь-якому вигляді — сирому, вареному, смаженому. Достатньо всього лише 60 грамів цибулі, щоб нейтралізувати дію навіть самого жирного обіду. Кверцетин, що міститься в цибулі, є потужним антиоксидантом, який здатний блокувати утворення тромбів. Найбільша кількість кверцетину міститься в жовтій і червоній цибулі, в білій його менше. Лікарі рекомендують вводити цибулю в свій щоденний раціон. Особливо важливо додавати цибулю в жирні страви.
Ефект пекучого перцю
Перець чілі сприяє розчиненню тромбів. В експерименті у 16 здорових студентів-медиків, які вживали по 200 грамів лапши з 2 ч.л. перцю, тромболітична здатність крові зростала, а через 30 хвилин верталась до норми.
*Незважаючи на короткочасний ефект медики вважають, що часта стимуляція пекучим перцем очищає кров від тромбів, роблячи судини в цілому менш вразливими для закупорювання.
Безцінна оливкова олія
Оливкова олія зменшує в кілька разів клейкість кров'яних тромбоцитів — цей факт і пояснює її користь для людського організму. Якщо щодня приймати по одній столовій ложці оливкової олії, ймовірність утворення тромбів знизиться в 3 рази! Але слід пам'ятати, що олія має бути першого віджиму і не обсмаженою.
Регулярне вживання невеликими порціями названих тут продуктів допоможуть захистити вашу серцеву-судинну систему і зміцнити здоров’я в цілому.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
09:58, 26 вересня
126
12:13, Сьогодні
19
10:26, 22 вересня
5
12:13, Сьогодні
131
live comments feed...
Коментарі