7 рецептів куті на Різдвяний Святвечір

У різних регіонах України й у різних господинь свої рецепти і свої секрети приготування куті. Ми підібрали кілька варіантів першої страви після першої зірки.
Кутя (сочиво, колево, коливо) - традиційна страва з пшениці або ячменю з додаванням меду і горіхів, яке готують православні християни 

- 6 січня на Святвечір напередодні Різдва Христового (Багата кутя), 
- 13 січня перед старим Новим роком (Щедра кутя) 
- 18 січня на Водохресний Святвечір перед Богоявленням або Водохрещем (Голодна кутя). 

Кутя «Українська»
Традиційний рецепт. На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. 

Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

«Правдива кутя» за старовинним рецептом
Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода - 1,5 л, мак – 1 склянка, мед - 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені. 

Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев`яна миска або ще краще - ступка, дерев`яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак - має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З з'єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя «Панська»

500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі), 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку. 

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небегето, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.


Кутя з перловки замість пшениці

1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки ізюму, мед і цукор за смаком. 

Перлову крупу промийте, залийтеи водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м'ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кафомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промитий ізюм, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.


Кутя з рису та варення

1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.
З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.


Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. 

Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.


Кутя з ячменю та заморожених ягід

Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення. 

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.
ОГО
кутя рецепт Різдво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Поки ще ніхто не оцінював
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Виклад
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Культура
Сьогодні у Рівному, поруч пам'ятника "Жертвам Чорнобильської катастрофи" відбулося вшанування жертв-ліквідаторв після наслідків аварії на ЧАЕС, повідомляють на сайті Рівненської обласної державної адміністрації. Подію, яка сталася у квітні 1986-го року та подвиг полеглих героїв-ліквідаторів вшанували хвилиною мовчання та поклали до пам'ятника квіти та вінки. Варто зауважити, що на сьогоднійшній день на Рівненщині проживає близько 330 тисяч осіб, які постра...
Суспільство
Представники Генерального консульства Польщі передали для рівненських школярів більше тисячі світловідбивних елементів, повідомляють на сайті Рівненської обласної держаної адміністрації, аби убезпечити їх на дорогах. Так як останнім часом почастішали випадки ДТП за участі школярів, особливо у темну пору доби. Передавати флікери планують у понеділок, 16 грудня о 14-ій годині в школі №9. Представники Рівненської ОДА, патрульні та представник Польщі візьмуть...
Суспільство
Сьгодні вийшов кліп, який зняла режисерка із Рівного Христина Сиволап на пісню у виконанні Тіни Кароль та Юлії Саніної. Також дуетна пісня стала головним саундтреком до фільму "Віддана", пише Рівне 1.  12 грудня відбулася прем'єра саундтреку та кліпу на офіційному ютуб-каналі кіностудії FILM.UA.А прем'єра фільму "Віддана" запланована на 16 січня 2020 року. Це історія про незвичайну сім'ю, яку зняли за мотивами роману Софії Андрухович "Фелікс Австрія". Враж...
Здоров'я
Потребу у безкоштовних інсулінах для жителів Рівного практично задоволено. Про це повідомляє Управління охорони здоров'я Рівненської облдержадміністрації. Майже один мільйон гривень депутати Рівнеради виділили учора на сесії. До кінця цього, захопивши частину січня наступного року, хворі на цукровий діабет зможуть отримувати життєво необхідні ліки. Звернутися можна в аптеки, з якими ЦПМСД Рівного, а також поліклініка ЦМЛ, уклали угоди. Читайте нас в Телегр...
Кримінал
Сьогодні, 13-го грудня, близько четвертої години ранку до поліції звернулася 27-річна мешканка села Олександрвка, що у Рокитнівському районі та повідомила про те, що вдома вона виявила свою 45-річну матір, яка була мертвою. За словами доньки загиблої жінки, вона спала, коли почула крики на допомогу своєї матері посеред ночі, кинулася на допомогу. Саме в той момент з кімнати вибіг чоловік, який був схожим на її батька - колишньго чоловіка вбитої. Коли вона...
Кримінал
Нині досудове розслідування триває удвох кримінальних провадженнях. Вирішується питання про повідомлення 14-річному підлітку про підозру у вчиненні злочинів.  У селі Половлі, дев’ятого грудня, близько 20 години спалахнув сарай. Вогнем було знищено побутові речі господарів.  А вже 11 грудня близько 10 ранку відбулося загоряння ще одного хліва. Внаслідок пожежі було знищено близько трьох тон сіна.  Відповідно до акту працівників ДСНС ймовірною причиною загор...
Влада
Фото: Рівненська ОДА Віталій Коваль, під час робочого візиту до Млинівщини, представив їх райдержадміністрації нового очільника.  Згідно з повідомленням Рівненської ОДА, ним став Денис Біцюк. Як відомо, він є випусником «Острозької академії», за фахом юрист. Раніше був очільником в юридично-організаційному відділі управління містобудування та архітектури виконкому Рівненської міськради. Читайте нас в Телеграмі: https://t.me/Rivne0362ua Підписуйтеся на нашу...
Різне
Фото: Управління державного агентства рибного господарства в Рівненській області Станом на 11 листопада, за останні 7 днів рибохоронний патруль зафіксував на Рівненщині 20 порушень у сфері рибальства. Згідно з повідомленням прес-служби Управління державного агентства рибного господарства в Рівненській області, загальний штраф для порушників, серед яких булі ті, котрі хотіли ловити рибу за допомогою заборонених знарядь (драча, сітки, екрана та павуків) стан...
Культура
Зима в місті Рівному знову розпочнеться з джазу. Цікаво? А в нас уже є квиточки! Адже Jazz Bez – Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики прямує до Рівного. 13 грудня о 19:00 год в Міському Будинку Культури для вас виступатимуть найкращі виконавці з різних куточків Європи. Але які! Цього разу на вас чекає космічний прог рок джаз з теренів Швейцарії та якісний польський фьюжн з елементами фольку – 2 музичних виступи та нові галактики імпровізац...