7 рецептів куті на Різдвяний Святвечір

У різних регіонах України й у різних господинь свої рецепти і свої секрети приготування куті. Ми підібрали кілька варіантів першої страви після першої зірки.
Кутя (сочиво, колево, коливо) - традиційна страва з пшениці або ячменю з додаванням меду і горіхів, яке готують православні християни 

- 6 січня на Святвечір напередодні Різдва Христового (Багата кутя), 
- 13 січня перед старим Новим роком (Щедра кутя) 
- 18 січня на Водохресний Святвечір перед Богоявленням або Водохрещем (Голодна кутя). 

Кутя «Українська»
Традиційний рецепт. На 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску. 

Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

«Правдива кутя» за старовинним рецептом
Пшениця неочищена – 2 повні склянки, вода - 1,5 л, мак – 1 склянка, мед - 2 столові ложки, почищені й порізані волоські горіхи – одна-дві жмені. 

Спочатку маємо очистити від полови зерна пшениці. Зробити це не так вже й просто, але якщо ви справді хочете відчути себе на місці своїх предків, доведеться потрудитися. Для цього потрібні глибока дерев`яна миска або ще краще - ступка, дерев`яний товкач і пшениця. У ступку кладемо жменю зерен пшениці, і як слід, розтираємо їх. Щоб було легше відокремити полову, підливаємо теплу воду в ступку. Після цього необхідно два-три рази промити пшеницю. Заливаємо зерна водою, замочуємо на 2-3 години і варимо на повільному вогні до повної готовності – на це піде не менше 5 годин. Щоб не підгоріло, помішуємо, якщо треба, доливаємо воду. У невеликій ступці чи мисці добре розтираємо макогоном мак - має виділитися молочко з маку. Додаємо до маку мед (якщо зацукрився, трохи треба розігріти з невеликою кількістю води). З з'єднуємо все з готовою пшеницею. Посипаємо зверху посіченими ножем або злегка потовченими у ступці горіхами.

Кутя «Панська»

500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі), 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку. 

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небегето, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.


Кутя з перловки замість пшениці

1 склянка перлової крупи, 1 неповна склянка маку, півсклянки почищених волоських горіхів, півсклянки ізюму, мед і цукор за смаком. 

Перлову крупу промийте, залийтеи водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба, доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м'ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кафомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промитий ізюм, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Присмачіть мигдальним молочком, або просто трохи розбавте кипяченою водою чи узваром. А вже на різдво можна подавати з вершками чи молоком.


Кутя з рису та варення

1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі, сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.
З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип'яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.


Кутя з рису з мигдалем та жовтими родзинками

250 г рису, 100 г мигдалю, 100 г родзинок, цукор і цукрова пудра за смаком. 

Рис приготуйте, як за попередніми рецептами. Ошпарений крутим окропом мигдаль витримайте у воді півгодини, затим розітріть, додайте цукор за смаком, розведіть невеликою кількістю води і перемішайте з готовим охолодженим рисом, потім покладіть промиті й ошпарені жовті родзинки, корицю і знову перемішайте.


Кутя з ячменю та заморожених ягід

Півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення. 

У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.
ОГО
кутя рецепт Різдво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Виклад
(0 оцінок)
2 перегляди у вересні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Пригоди
Сьогодні, внаслідок негоди рівненські рятувальники протягом дня,  звільняли проїжджні частини доріг від повалених дерев у Рівненському, Дубенському, Сарненському та Корецькому районах. У смт. Клевань Рівненського району дерево впало на приватний житловий будинок та заблокувало вхід де перебували малолітні діти. На місці події працювали рятувальники 4-ї державної пожежно-рятувальної частини, які за допомогою спецінструментів розблокували вхід. У с. Городище...
Спорт
У Луцьку відбулась Міжнародна юнацька матчева зустріч U18 між збірними України, Білорусі і Туреччини. За Україну на матчевій зустрічі виступали майже всі найсильніші спортсмени, включаючи майбутніх учасників юнацьких Олімпійських ігор, які у жовтні відбудуться в Буенос-Айресі. Успішно виступила вихованка Костопільського спортивного ліцею – Світлана Жульжик (тренери Тетяна Фінчук та Анна Мурза), яка на дистанції 800 метрів виграла у суперниць більше 5 секун...
Спорт
Напередодні у Рівному урочисто закрили спідвейний сезон – 2018. Організатори й погода подарували уболівальникам і самим спортсменам справжнє свято. Учасників та глядачів міжнародного турніру на «Приз Закриття Сезону» вітав міський голова Рівного – почесний президент ГО «Клуб уболівальників рівненського спідвею» Володимир Хомко та голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко. Також на вагому спортивну подію прибув консул Республіки Польща Марек...
Суспільство
Чи існує для вас поняття "зловживання народною символікою"?Використання блакитно-жовтого кольору прапору чи тризубу у витворах рівненських рекламодавців можна помітити у кожному куточку міста. Під об’єктив камери журналістів сайту 0362.ua, у цю мить потрапив прояв патріотизму однієї з аптек міста, розташованої на центральному ринку МАРІОН. Чи доцільне на думку Рівнян, використання символу синього неба та жовтого кольору пшеничного колосся у рекламних акція...
Пригоди
Сьогодні вранці, в місті Корець правоохоронцями поліції затримано водія маршрутного таксі «Mercedes-Benz», сполученням "с.Жадіка-газова дільниця". 39- річний водій порушив правила дорожнього руху, а саме посадку та висадку пасажирів у невстановленому місці. Під час спілкування із правопорушником , поліцейські помітили явні ознаки алкогольного сп’яніння. У медичному закладі результати освідування показав 2,48 проміле. На водія винесли постанову за частиною...
Новини компаній
Останнім часом місто Слов'янськ на світовій арені звучав тільки в контексті військових дій на Донбасі. Проросійські найманці захопили місто в квітні 2014 року, з тих пір Слов'янськ був у всіх на слуху. Про нього говорили по телевізору, писали в інтернеті і газетах, говорили в кабінетах чиновників. Після того, як сепаратисти разом з найманцями покинули місто під натиском українських військових, у Слов’янську настав мир. Сьогодні тут по вулицях безтурботно г...
Спорт
Минулого тижня в італійському місті Єзоло пройшов Чемпіонату світу з кікбоксингу WAKO серед кадетів та юніорів. На міжнародних змаганнях відзначився рівнянин Самедов Хабіб, що виборов срібло. Спортсмен увійшов до складу національної збірної за підсумками останнього відбіркового Чемпіонату України. Загалом у світовій першості з кікбоксингу WAKO взяло участь майже 2320 учасників із 67 країн. Юнак, провівши п'ять поєдинків, отримав впевнені перемоги над учасн...
Новини компаній
Вже зовсім скоро, 7 жовтня, всі вчителі країни святкуватимуть своє професійне свято - День Вчителя. Важливо вибрати оригінальний подарунок вчителю, який буде приносити користь і робити життя хоча б трохи комфортніше і яскравіше. Одні з кращих й оригінальних варіантів на сьогоднішній день - розумна парасолька і дерев'яний годинник. Вони корисні, зручні, функціональні. Цими подарунками вчитель буде користуватися досить часто, згадуючи турботливого учня і буд...
Суспільство
Сьогодні, 24 вересня обласний департамент отримав  357 "пакунків малюка",які  розподілили між районами. Другу  партію на Рівненщині очікують наступного тижня. За словами директора департаменту Олексія Шамака, у вересні Рівненщина повинна отримати від держави 1113 пакунків. А до кінця року – 4332. – На жаль, але не з нашої вини з 1-го вересня породіллі мали би мати можливість отримувати ці пакунки. Але будуть отримувати від сьогодні у місцевих органах соцза...