• Головна
  • Що заморозити на зиму: ягоди, фрукти, овочі, гриби. Загальні правила заморозки продуктів
12:30, 27 червня 2017 р.

Що заморозити на зиму: ягоди, фрукти, овочі, гриби. Загальні правила заморозки продуктів

Що заморозити на зиму: ягоди, фрукти, овочі, гриби. Загальні правила заморозки продуктів

Якщо ваша морозильна камера вічно пустує, то в літній сезон у вас є можливість зробити невеликі запаси, які допоможуть навіть в зимовий час харчуватися смачно і правильно.


У нашому новому огляді ми ділимося з вами самими корисними порадами, які допоможуть вам правильно заморозити сезонні продукти. Але перш ніж приступати, давайте спочатку визначимо, як ви їх будете використовувати. Це допоможе вам вибрати оптимальний спосіб заморозки.

Заморожувати можна практично все. Головна порада тут – це вибирати максимально свіжі, але не переспілі овочі або фрукти. В іншому випадку, вони при первинній обробці і подальшому заморожуванні можуть перетворитися в пюре. Особливо якщо мова йде про ягоди, адже з ними потрібно бути особливо делікатними.

Найкраще, якщо це будуть ягоди з власного городу. Вважається, що для максимального збереження всіх вітамінів продукти повинні бути заморожені не пізніш як через 3 години після збору. Але не у всіх є така можливість, тому купивши сезонні продукти для заморозки, почніть їх відразу ж обробляти.

Винятком є цибуля і часник. Ці 2 продукти втрачають значну частину своїх корисних властивостей, до того ж вони доступні круглий рік за прийнятною ціною, так що в заморожуванні немає особливого сенсу. Занадто водянисті продукти, такі як кавун або листовий салат, при заморожуванні перетворюються в крижану кашу, а яблука чорніють. До речі, редис і редьку теж краще не заморожувати, а в іншому обмежень немає, і ви можете сміливо робити запаси.

Загальні правила заморозки продуктів

Отже, ви сходили на ринок і вибрали стиглі овочі, фрукти і ягоди, які хочете зберегти в морозильній камері і використовувати в зимову пору року. Далі вам потрібно все ретельно помити і висушити. Найкраще акуратно промокнути продукти звичайним кухонним рушником, а потім викласти на паперовий рушник і залишити на кілька хвилин. Пам’ятайте, що чим менше вологи, тим краще продукт заморозити. І звичайно ж, не забудьте видалити плодоніжки.

В цілому заморожувати можна цілі плоди, нарізані, або які зазнали первинної теплової обробки. Це залежить від того, як ви плануєте їх використовувати в подальшому. При бажанні допустимо комбінувати продукти і складати овочеві, фруктові або ягідні суміші. Так ви просто дістанете потрібний пакет для приготування супу, рагу або компоту. Але майте на увазі, що продукти краще заморожувати порціями не більше 200-250 грамів.

Як заморожувати ягоди

Всі ягоди діляться на ті, які зберігають свій зовнішній вигляд після розморожування, і ті, які стають надто водянистими. До перших відносяться смородина, обліпиха, вишня, брусниця і агрус. Їх досить просто викласти на дерев’яну дошку або лист пергаменту і прибрати в морозилку. Приблизно через добу перекладіть ягоди в пакет або пластиковий контейнер і спокійно зберігайте до зими.

Заморозити полуницю, малину і ожину складніше. Зазвичай після розморожування ягоди злипаються, навіть якщо заморожувати їх за всіма правилами. Звичайно, якщо ви плануєте додавати їх в компоти або смузі, зовнішній вигляд ягід не буде вас сильно хвилювати, але для тих, хто хоче прикрашати ними десерти, більше підійде інший спосіб.

Ягоди можна перетерти в блендері з невеликою кількістю цукру і заморозити в пластиковому контейнері. Такий ягідний соус відмінно доповнить панкейкі, йогурти і каші. Ще ягоди можна заморожувати в сиропі. Зробити це досить просто: зваріть густий сироп з 1 літра води і 200 грамів цукру, а потім ягоди, поміщені в контейнер, залийте цим сиропом.

Як заморожувати фрукти

Зливи, персики або абрикоси заморожуються як цілими, так і розрізаними навпіл, без кісточки. Однак зверніть увагу, що розрізані персики і абрикоси можуть потемніти, тому попередньо замочіть їх на кілька хвилин в підкисленою лимонним соком воді.

Груші краще відразу розрізати на 4 частини і видалити серцевину. У зв’язку із тим, що всі розрізані фрукти досить ніжні, непоганим варіантом буде залити їх сиропом перш, ніж відправляти в морозилку. Так вони не втратять зовнішній вигляд при розморожуванні.

Як заморожувати овочі

З овочами найпростіше. Цвітна капуста і брокколі заморожуються невеликими суцвіттями, а баклажани і кабачки потрібно попередньо нарізати кубиками або кружечками. Болгарський перець можна нарізати кубиками або соломкою, а можна просто вирізати плодоніжки з усіма насінням і відправити так в морозилку.

Зелений горошок, кукурудзу і зелену квасолю ми рекомендуємо заморожувати після бланшування, тобто занурення в киплячу воду на 1-2 хвилини. Остудіть овочі, просушіть, розфасуйте їх по герметичним пакетам і кладіть в морозильну камеру. Для моркви такий спосіб теж підходить, тільки перед заморожуванням не забудьте її нарізати кубиками і кружечками. А ще її можна натерти на крупній тертці без попередньої бланшировки.

Помідори теж стійко переносять низькі температури. Якщо це помідори черрі, то проколіть їх шкірку, щоб вони при заморожуванні не лопнули, і відправляйте їх в морозилку. Великі помідори наріжте кубиками або кружечками і викладіть в пластиковий контейнер, перш ніж заморожувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#рівняни #овочі #фрукти #заморозка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...