Нетрадиційні рецепти традиційного салату "Олів"є" для рівнян

Вже незабаром всі господиньки бігатимуть містом в пошуках інгредієнтів для майже сакрального, традиційного новорічного салату! І хоча назву ця страва має французьку, та прижилась вона саме в країнах колишнього Радянського союзу (а, можливо, й не у всіх). Принаймні назва точно притаманна тільки цим краям. Адже закордоном "Олів'є" більше знають як "Російський", "М'ясний" або "Картопляний салат".
 


Насправді пояснення цьому дивному явищу дуже просте: десь всередині 19 століття у Москві жив такий собі Люсьєн Олів'є – шеф-кухар, який мав ресторанчик французької кухні. Вважається, що саме він і створив традиційний новорічний салат. Хоча його оригінальний рецепт досить сильно відрізнявся від пізнішого радянського варіанту, який і дійшов до наших часів. Та ми сьогодні не про історію говоритимемо.  
Уявити святковий стіл без "Олів'є" просто не можливо, це як святкувати Новий рік без ялинки чи подарунків – точно чогось не вистачатиме. Але якщо вас вже трохи втомила рутина і ви хочете якихось змін, ось вам кілька цікавих та нетрадиційних рецептів традиційного салату.

Солодкий "Олів'є"

солодке олів'є

Інгредієнти:

  • Консервовані тропічні фрукти - 1 банка;
  • Яблуко - 1 шт;
  • Селера - 1-2 стебла;
  • Ванільний цукор - за смаком4
  • Сметана.

Спосіб приготування:

Консервовані фрукти нарізаємо невеликими кубиками, як на "Олів'є". Вирізаємо з яблука серединку і нарізаємо так само (шкірку не обчищаємо). Нарізаємо також стебла селери. Все змішуємо, додавши ванільний цукор і сметану.

Салат "Олів'є" по-східному

Олів'є

Інгредієнти:

  • Крабове м'ясо - 200 г;
  • Картопля - 4 шт.;
  • Морква - 2 шт.;
  • Яйце - 2 шт.;
  • Огірок - 1 шт.;
  • Майонез - 250 г;
  • Сіль - за смаком.

Спосіб приготування:

Картоплю, моркву і яйця варимо окремо, охолоджуємо, нарізаємо кубиками. Крабове м'ясо нарізаємо шматочками. Підготовлені інгредієнти змішуємо, солимо, заправляємо майонезом.

"Олів'є" з раковими шийками

рецепт салату олів'є

Інгредієнти:

  • Ракові шийки у власному соку – 200 г (1 банка);
  • Кальмари в олії – 200 г (1 банка);
  • Зелений горох – 0,5 банки;
  • Зелене яблуко – 1 шт.;
  • Морква відварена – 2 шт.;
  • Картопля відварена – 2 шт.4;
  • Маслини – 10-15 шт.;
  • Крабові палички – 100 г;
  • Зелена цибуля – за смаком
  • Майонез – 150 г.

Спосіб приготування:

Всі інгредієнти ріжемо кубиками. Маслини - навпіл. Заправляємо майонезом. Викладаємо на тарілку.

"Олів'є" з креветками

олів'є з креветками

Інгредієнти:

  • Заморожені очищені креветки – 200 г;
  • Картопля відварена – 1-2 шт.;
  • Яйця – 1-2 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Консервований горох – 50 г;
  • Свіжоморожений і відварений горох – 50 г;
  • Каперси – 1 ст. л.;
  • Корнішони – 6-8 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Зелень – за смаком;
  • Майонез або суміш майонезу зі сметаною.

Спосіб приготування:

Креветки відварюємо і охолоджуємо. Моркву, картоплю, корнішони, яйця, цибулю нарізаємо кубиками. Все змішуємо, додаємо каперси, обидва види горошку, зелень за бажанням. Все змішуємо з майонезом, перчимо і, якщо потрібно, солимо.

"Олів'є" в сирних тарталетках

олів'є в тарталетках

Інгредієнти:

  • Шинка - 250 г;
  • Горошок - 0,5 банки;
  • Картопля - 4 шт.;
  • Яйця - 4 шт.;
  • Морква - 0,5 шт.;
  • Огірок солоний - 2 шт.;
  • Цибуля ріпчаста - 0,5 шт.;
  • Маслини - 0,5 банки;
  • Перепелині яйця - 2 шт.;
  • Петрушка;
  • Майонез;
  • Сіль, перець;
  • Гірчиця - 2 ст. л.;
  • Паприка - 1 ч. л.;
  • Сирні тарталетки - 10 шт.

Спосіб приготування:

Яйця, моркву, картоплю відварюємо, чистимо і нарізаємо кубиками, змішуємо з порізаними кубиками огірками і цибулею, додаємо горошок. Для заправки змішуємо майонез, гірчицю, паприку, сіль, перець. Заправляємо салат, розмішуємо і розкладаємо в тарталетки. Можна прикрасити квітами з маслин і моркви, перепелиних яєць і горошку.

"Олів'є" для сироїдів

Олів'є для сироїдів

Інгредієнти:

  • Батат - 1 шт.;
  • Корінь селери - 250 г;
  • Огірки солоні - 3 шт.;
  • Цибуля - 1 шт.;
  • Олія оливкова - 5 ст. л.;
  • Кеш'ю (сирий) - 150 г;
  • Фініки - 3 шт.;
  • Часник - 2 зубчики;
  • Сік лимонний - 40 г;
  • Сіль морська - за смаком.

Спосіб приготування:

Батат, корінь селери, огірки і цибулю ріжемо кубиками. Потім з решти інгредієнтів готуємо майонез "для сироїда". Подрібнюємо кеш'ю в блендері або комбайні. Дрібно ріжемо часник і фініки. Змішуємо кеш'ю, часник, фініки з лимонним соком і олією. При необхідності додаємо підсолоджувач (мед, агаву, стевію) і сіль. Нарізані овочі змішуємо з отриманим майонезом.

"Олів'є" з макаронами

оригінальний рецепт Олів'є

Інгредієнти:

  • Макарони - 300 г;
  • Яйце куряче - 4 шт.;
  • Огірки - 150 г;
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • Сіль - за смаком;
  • Майонез - за смаком;
  • Ковбаса докторська - 250 г;
  • Зелений горошок консервований - 350 г;
  • Морква - 2 шт.

Спосіб приготування:

Макарони і моркву відварюємо до готовності. Охолоджуємо. Цибулю дрібно нарізаємо. Ковбасу ріжемо кубиками. Моркву чистимо, і теж нарізаємо кубиками. Зварені яйця та огірки дрібно краємо. Змішуємо макарони, ковбасу, цибулю, горошок, яйця, огірки, моркву, солимо. Заправляємо майонезом.

"Олів'є" дієтичний

дієтичний олів'є

Інгредієнти:

  • Картопля - 2 шт.;
  • Морква - 1 шт.;
  • Зелений горошок консервований - 1 банка;
  • Яйце куряче - 3 шт.;
  • Яблука кислі - 1 шт.;
  • Грудка куряча - 200 г;
  • Огірки мариновані - 200 г;
  • Йогурт натуральний - 200 г;
  • Лимони - за смаком;
  • Сіль - за смаком;
  • Перець чорний мелений - за смаком;
  • Петрушка рубана - за смаком.

Спосіб приготування:

Відварюємо курячі грудки. Нарізаємо м'ясо невеликими кубиками або соломкою. Картоплю і моркву відварюємо, очищаємо і нарізаємо кубиками. Яйця відварюємо, очищаємо. Для салату використовуємо 1 яйце з жовтком і два білки. Яблуко очищаємо від насіння і шкірки і теж нарізаємо кубиками. Щоб яблуко не потемніло, заливаємо його соком лимона. Всі інгредієнти змішуємо, додаємо горошок, солимо, перчимо і заправляємо не солодким йогуртом або нежирною сметаною. Любителі цибулі можуть нарізати в салат трохи ріпчастої - так салат вийде пікантним. Готову страву посипаємо дрібно нарізаною зеленню петрушкою.

"Олів'є" з рисом

рецепт салату Олів'є фото

Інгредієнти:

  • Яловичина - 150 г;
  • Рис - 100 г;
  • Сир - 100 г;
  • Зелений горошок консервований - 100 г;
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • Яйце куряче - 4 шт.;
  • Сіль - за смаком;
  • Майонез - 200 г;

Спосіб приготування:

М'ясо миємо, відварюємо, охолоджуємо і дрібно нарізаємо. Відварюємо рис в підсоленій воді, відкидаємо на друшляк і охолоджуємо. Сир тремо на тертці. Цибулю нарізаємо тонкими кільцями. Яйця варимо, охолоджуємо і чистимо. Дрібнимо. Вкладаємо інгредієнти шарами: 1-й шар - м'ясо, 2-й шар - рис, 3-й шар - горошок, 4-й шар - цибуля, 5-й шар - яйце, 6-й шар - майонез, 7 й шар - сир.

"Олів'є" вегетаріанський

вегетаріанське олів'є

Інгредієнти:

  • Кеш'ю - 1 стакан;
  • Огірки - 2 шт.;
  • Зелений горошок консервований - 1 банка;
  • Авокадо - 2 шт.;
  • Морква - 1 шт.;
  • Стебло селери -2 шт.;

Спосіб приготування:

Дрібно нарізаємо огірки та моркву, додаємо горошок і авокадо, нарізане кубиками. Окремо готуємо майонез: заливаємо 1 стакан кеш'ю водою на 1 годину (можна використовувати насіння соняшника). Потім у блендері подрібнюємо кеш'ю (насіння), додавши трохи води, щоб отримати консистенцію сметани. Додаємо за смаком порошок гірчиці, лимон, мелений перець і сіль.

"Олів'є" з морським коктейлем

олів'є з морепродуктами

Інгредієнти:

  • Коктейль з морепродуктів - 400 г;
  • Огірки солоні - 4 шт.;
  • Яйце куряче - 7 шт.;
  • Картопля - 5 шт.;
  • Зелений горошок консервований - ½ банки;
  • Майонез домашній - за смаком;
  • Морква - 4 шт.;
  • Лимон - 1 шт.;
  • Сіль - за смаком;

Спосіб приготування:

Морський коктейль обсмажуємо на невеликій кількості рослинної олії 3-5 хвилин до готовності. Охолоджуємо. Всі інші інгредієнти нарізаємо кубиками (попередньо зваривши). Змішуємо все у великій мисці, заправляємо майонезом, збитим з лимонним соком. Даємо настоятися в холодильнику 20 хвилин.

"Олів'є" з шинкою і ананасом

Олів'є з ананасом

Інгредієнти:

  • Курка - 200 г;
  • Шинка - 100 г;
  • Сіль - за смаком;
  • Картопля - 200 г;
  • Ананас - 100 г;
  • Морква - 1 шт.;
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • Перець чорний мелений - за смаком4
  • Майонез - 100 г;

Спосіб приготування:

Курку відварюємо в підсоленій воді, охолоджуємо і дрібно нарізаємо. Шинку нарізаємо кубиками. Картоплю і моркву відварюємо, очищаємо і ріжемо на маленькі кубики. Ананас очищаємо і дрібно нарізаємо. Цибулю дрібнимо і обдаємо окропом. Змішуємо всі інгредієнти, заправляємо майонезом, солимо, перчимо.

Рибний "Олів'є"

олів'є з рибою

Інгредієнти:

  • Картопля - 200 г;
  • Морква - 1 шт.;
  • Скумбрія копчена - 1 шт.;
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • Зелений горошок консервований - 100 г;
  • Яблука - 1 шт.;
  • Сіль - за смаком;
  • Майонез - 100 г;
  • Перець чорний мелений - за смаком;
  • Зелень - 50 г;

Спосіб приготування:

Відварюємо картоплю і моркву, нарізаємо кубиками. Копчену скумбрію очищаємо і розбираємо на невеликі шматочки. Цибулю дрібнимо. Зелений горошок миємо і сушимо. Яблука без шкірки нарізаємо кубиками. Всі інгредієнти перемішуємо і заправляємо салат майонезом. Солимо, перчимо і посипаємо рубаною зеленню. Подаємо охолодженим.

"Олів'є" з рябчиками та ікрою

класичний рецепт олів'є

Інгредієнти:

  • Рябчик - 2 шт.;
  • Язик телячий - 1 шт.;
  • Ікра чорна - 100 г;
  • Раки - 25 шт.;
  • Пікулі - ½ банки;
  • Огірки - 2 шт.;
  • Яйце перепелине - 10 шт.;
  • Каперси мариновані - 80 г;
  • Провансаль - ½ банки;

Спосіб приготування:

Рябчиків смажимо і нарізаємо. Язик відварюємо і нарізаємо однаковими шматочками. Додаємо м'ясо відварних раків, кубики з пікулі, рубані яйця і огірки. Акуратно перемішуємо інгредієнти, викладаємо їх в салатницю, додаємо соус Кабуль, каперси, ікру, соус провансаль. При подачі прикрашаємо салат ікрою.

Низькокалорійний "Олів'є"

низькокалорійне олів'є

Інгредієнти:

  • Перець чорний мелений - за смаком;
  • Білокачанна капуста - 300 г;
  • Оцет яблучний - 5 г;
  • Цибуля зелена - 20 г;
  • Соус соєвий - 10 г;
  • Огірки мариновані - 100 г;
  • Зелений горошок консервований - 100 г;
  • Сметана 20% - 50 г;
  • Огірки - 50 г;
  • Гірчиця столова - 1 чайна ложка;

Спосіб приготування:

Капусту нарізаємо, огірки ріжемо кубиками. Подрібнюємо цибулю.  Робимо соус (майже майонез), змішуючи сметану, гірчицю, оцет, перець, соєвий соус. Перемішуємо інгредієнти слату, заправляємо приготовленим соусом.

UaModna
Рівняни рецепт олівє
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Виклад
(0 оцінок)
11 переглядів у жовтні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Саме, 28 жовтня, безкоштовний  семінар у Рiвному на тему:"Навчання та практика в США". Семінар складатиметься з двох частин: 1 частина (початок о 13:00) - "Магістратура з безперервною оплачуваною практикою в США".  2 частина (початок о 14:30) - "Бакалаврат в університетах США та робота на кампусi унiверситету". На семінарі будуть представлені державні університети та коледжі США вартiстю вiд 3840$ за семестр, у яких кожен студент має можливість працювати н...
Суспільство
Відзавтра,17 жовтня, о 13:30 на базі СпШ № 15 відбудеться урочисте відкриття Року французької мови в Україні. Рік французької мови буде проведено впродовж 2018 – 2019 навчальних років та завершиться у серпні 2019 року. Координатором проекту є Міністерство закордонних справ України спільно з Міністерством освіти і науки України, посольствами та дипломатичними представництвами країн франкофонії. Рік французької мови стане платформою для передачі сучасної кул...
Екологія
На Рівненщині зафіксовано спалах африканської чуми свиней. Випадок загибелі домашньої тварини виявлено 12 жовтня у приватному господарстві жителя села Гвіздів Корецького району.Цього ж дням, на місці гибелі свині, мобільною групою проведено епізоотичне розслідування та здійснено попередні заходи ліквідації спалаху хвороби: огляд трупу свині, проведення патологічного розтину, відбір патматеріалу та направлення його в Рівненську регіональну державну лаборато...
Суспільство
Вчора, 15 жовтня у  Гощанському районі розпочався опалювальний сезон.   Минулого тижня увімкнули тепло жителям Володимирецького, Дубровицького та Корецького районів. У відповідному рішенні місцевої влади рекомендовано першочергово включити отоплення у закладах соціальної сфери. Найпершим опалювальний сезон стартував у Вараші – ще другого  жовтня. Там у всіх школах, дитячих садках та будинках вже тепло. Нагадаємо, рішення про початок опалювального сезону ух...
Пригоди
Дорожньо-транспортні пригоди із потерпілими сталися 15 жовтня у Рівному, Сарненському і Рокитнівському районах. До лікарні із травмами госпіталізували двох дорослих та шестирічну дитину.  Вночі у селі Ясногірка Сарненського району  24-річний місцевий житель, керуючи мотоциклом «Shineray», під час зустрічного роз'їзду не впорався із керуванням та допустив виїзд транспортного засобу за межі проїзної частини вправо із подальшим перекиданням у кювет. В  ДТП по...
Суспільство
У середу, 17 жовтня об 11 годині в Обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відбудеться конференція з питань запровадження на території Рівненської області нової соціальної послуги – патронату над дитиною. Управлінці соціальної сфери області та представники організації-розробника системи патронату над дітьми розкажуть про переваги, перспективи та виклики запровадження цього соціального інституту. Україна приєдналася до числа країн, що...
Кримінал
Вчора, 15 жовтня, задокументовано факт одержання неправомірної вигоди в розмірі 800 доларів США начальником служби захисту інформації Дубенського об'єднаного міського військового комісаріату. За даним фактом призначене службове розслідування. На час проведення розслідування військовослужбовець усунутий від виконання службових обов’язків. У разі доведення його вини судом, військовослужбовець понесе покарання згідно вимог чинного законодавства та буде звільн...
Суспільство
Pokrova Half Marathon 2018 у Рівному. І - й благодійний забіг присвячений Дню захисника України та свята Покрови Пресвятої Богородиці відбувся 14 жовтня, та об’єднав навколо себе сотні активних та спортивних рівнян та гостей міста. Місце проведення вул.Костромська, Льонокомбінатівська, проспекті Генерала Безручка, вул. Литовська.Стартував та фінішував забіг поблизу входу на алею Пагорба Слави.Благодійний забіг Pokrova Half Marathon 2018 відбувається за під...
Суспільство
Патрульні вже не будуть обмежувати профілактичною бесідою та попередженнями про перевищення швидкості на автодорогах водіїв. Відсьогодні, 16 жовтня, патрульна поліція буде штрафувати водії правопорушників за перевищення швидкості приладом TruCam та притягувати до відповідальності. За перевищення більш як на 20 км/год - штраф - 255 грн. За перевищення більш як на 50 км/год - штраф - 510 грн. Нагадаємо, від 8 жовтня протягом першого тижня патрульна поліція в...