Великий піст - три аспекти здоров'я

40-денний піст перед Великоднем вважається найсуворішим і головним з усіх постів у православному житті. Сьогодні, 14 березня, у православних розпочався Великий піст і триватиме він до 30 квітня. Віруючих чекає сорок днів духовного і фізичного утримання від благ мирських, від тваринної їжі і скверни.

Кінець лютого віщує прихід весни, зміни в суспільстві та початок Великого посту в християнському світі. Щороку все більше людей намагаються дотримуватись саме цього найдовшого в році посту. У всіх них різна мотивація – хтось таким чином намагається оздоровитись, інші  духовно зростають, а дехто просто вбачає у Великому пості чудовий спосіб для досягнення ідеальних форм напередодні пляжного сезону.

Насправді ж, будь-який піст, а особливо передвеликодній, має вплив на три важливі життєві аспекти – здоров’я, психологію та духовність. Давайте спробуємо разом відслідкувати та проаналізувати основні процеси, котрі відбуваються у всіх цих трьох сферах людського життя. Сьогодні говоримо про вплив посту на здоров'я людини.
великодній піст, їжа, фото
великодній піст, їжа, фото

Усім добре відомо, що малі діти та немічні люди не повинні дотримуватись посту у всій його строгості. Це може зашкодити слабкому організму, виснаженому тривалою відсутністю вітамінів після зимової пори. Але, з точки зору дієтології , Великий піст – це чудова можливість очистити організм від шлаків, оздоровити слизові оболонки, активізувати процес обміну речовин та позбутися ряду захворювань шлунково-кишкового тракту.

Великий піст відрізняється від інших постів особливим аскетизмом в їжі – виключають з раціону усі м'ясні страви, молокопродукти, рибу, яйця. Як і у всьому іншому, в даному питанні надмірний фанатизм тільки зашкодить. Не вживаєте молочні продукти? Тому намагайтесь не пити й кави – адже вона має властивості "вимивати" корисні речовини з організму.

Важливо не "застрибувати" в піст та не "вистрибувати" з нього. Мається на увазі наступне: витримати стійко усі харчові заборони посту без шкоди, а, навпаки, з користю для організму, вдається лише добре підготованим "вірянам", котрі дотримуються усіх постів протягом року та щосереди й п'ятниці утримуються від споживання м'яса, риби, яєць, молока. Якщо раніше ви не практикували систематичні розвантажувальні дні, то краще не ризикувати і залишити рибу та молокопродукти у власному пісному раціоні – можна не щодня, але хоча би двічи на тиждень.


Насправді пісна їжа надзвичайно корисна та багата на мікро- й макро-елементи, клітковину, мінерали, залізо та ін. Якщо підключити фантазію, то пісні страви можуть стати справжнім відкриттям для господинь і їх сімей. Постити і постійно думати про різну смакоту та відчувати дискомфорт і психологічний, і фізичний – це точно не те, що ми очікуємо від 40-денного шляху до Великодня. Якщо прийняли рішення дотримуватись посту, але не вірите, що окрім сухої гречки та картоплі можна якось урізноманітнити своє меню в цей період – ми підготували для вас рецепти "пісних смаколиків" та продовжує доповнювати їх кількість. 
 

Намагайтесь харчуватись невеликими порціями, але часто. Щодня включайте до раціону злаки, овочі (особливо важливо - свіжі), фрукти та сухофрукти, мід, бобові, гриби та горіхи.  Великий піст – це не прецедент для перевірки власної витривалості. Стриманість, розважливість та послідовність мають стати основними харчовими звичками кожної людини, які чудово виробляються саме під час Великого посту.

UA Модна
піст аспекти харування правила допомога Вликодень
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі