Як уникнути отруєння грибами

Аби застерегти мешканців Рівненщини від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівненської ОДА нагадує правила, яких треба дотримуватися, щоб уникнути неприємностей.

Запам’ятайте, обережність – перша заповідь тих, хто сам збирає гриби і тих, хто їх купує. Якщо не знаєте, що перед вами – поганка чи сироїжка, краще не беріть. Принесені додому гриби обов’язково  переберіть, а підозрілі відразу ж викиньте у сміття, щоб уникнути помилки, що може коштувати вам життя.

Обов’язково запам’ятайте ознаки найпоширеніших отруйних грибів, що можуть зустрічатися на території нашого краю, зокрема це:

-  жовчний гриб, він дуже подібний до білого, проте, його м’якуш на зламі червоніє;

-  фальшива лисичка відрізняється від їстівної внутрішнім кольором шапочки: їстівна однорідного кольору, а у фальшивої пластинки набагато яскравіші ніж увесь гриб в цілому;

-   так званий сатанинський гриб дуже подібний до підосичника: шапочка в нього світло-коричневого кольору або біло-сіра, низ – червонуватий, білий м’якуш на зламі міняє колір: спочатку на червоний, а потім на синій;

-  смертельно отруйну бліду поганку легко переплутати з лісовою печерицею або зеленою сироїжкою. Проте, в поганки біля основи ніжки є здуття та кільце. Сам гриб блідо землистого кольору. Якщо знайдете не беріть навіть до рук. Це дуже небезпечно. Окрім того не можна збирати гриби, що ростуть у радіусі 3 метрів навколо поганки. Її отрута настільки сильна, що може передатися і їстівним грибам, а як показує практика, 90 відсотків отруєнь блідою поганкою закінчуються летально.

Запам’ятайте, не можна збирати старі, порохняві та червиві гриби. Не варто збирати гриби у міських парках та скверах, поблизу доріг, поруч з промисловими підприємствами. Вони несуть велику небезпеку для вашого здоров’я, бо втягнули в себе з повітря та ґрунту всі отруйні речовини – важкі метали та радіоактивні елементи.

Слід також пам’ятати, що перші ознаки отруєння можуть з’явитися як через 1 годину після вживання страви з грибів, так і через 1 добу.

При найменшій підозрі на отруєння слід негайно звернутися за медичною допомогою. Чекаючи лікаря, рекомендується якнайшвидше промити шлунок. Робиться це таким чином: випийте 5 – 6 склянок блідо-рожевого розчину марганцівки або просто кип’яченої води та викличте штучно блювоту; потому прийміть 4 – 5 пігулок активованого вугілля. Дайте випити потерпілому міцний чай або ледь підсолену воду.

Не слід, ні в якому разі, давати хворому спиртних напоїв, оцту або молока тому, що вони сприяють всмоктуванню отрути, а щоб встановити причину отруєння, необхідно зберегти рештки грибів чи страви з них для лабораторного дослідження.

Запам’ятайте! У будь якому випадку, запорукою вашого життя та здоров’я є лише ваша власна обережність та виваженість у вчинках.

Автор
( 0 оцінок )
Актуальність
( 0 оцінок )
Виклад
( 0 оцінок )